Lager gebruikelijk loon bij omzetdaling

Aanmerkelijkbelanghouders die te maken krijgen met een omzetdaling mogen in 2020 uitgaan van een lager gebruikelijk loon, gelijk aan het omzetverlies.

Dit is een van de zes nieuwe belastingmaatregelen die het kabinet neemt om ondernemers in deze coronacrisis verder te ondersteunen. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een Kamerbrief.

Aanmerkelijkbelanghouders (ab-houders) ondernemen via een vennootschap, bijvoorbeeld een bv, waar zij zelf vaak ook arbeid voor verrichten. Zij moeten in dat geval loonheffingen betalen over een loon dat passend is bij het werk dat ze doen: het gebruikelijk loon. Ook als de onderneming minder of geen omzet behaalt, moet de ab-houder daarover belasting betalen. Dit knelt, gezien het grote verlies aan omzet in sommige sectoren vanwege de coronacrisis.

De staatssecretaris staat daarom tijdelijk – in het jaar 2020 – toe dat ab-houders die te maken krijgen met een omzetverlies van een lager gebruikelijk loon mogen uitgaan, evenredig met de omzetdaling van het bedrijf. Daarbij wordt hetzelfde deel van het jaar in 2020 dan vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Rond de 135.000 ondernemers zullen hier naar verwachting gebruik van maken. Dit betekent een voordeel van 6.200 euro voor een gemiddelde ondernemer.

De uitwerking van deze maatregel volgt zo snel mogelijk. De vormgeving van deze maatregel en de voorwaarden zullen vergelijkbaar zijn met eenzelfde regeling en voorwaarden die tijdens de kredietcrisis in 2009 zijn getroffen.

De te derven inkomsten vanwege het lagere gebruikelijk loon bij omzetdaling in 2020 zijn naar verwachting € 1 miljard.

Kamerbrief over aanvullende fiscale maatregelen in verband met coronacrisis

Bron: https://www.salarisvanmorgen.nl/2020/04/25/lager-gebruikelijk-loon-bij-omzetdaling/

Reageren is niet mogelijk