In 2025 handhaving op schijnzelfstandigheid door de belastingdienst

Volgend jaar gaat de belastingdienst (weer) optreden tegen schijnzelfstandigheid. Weet u het nog? Ooit hadden we de VAR (nee, dat was geen scheidsrechter maar de Verklaring Arbeidsrelatie), daarna kwam de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) met modelovereenkomsten. Vervolgens een “handhavingsmoratorium” (concreet: de wet was er nog wel, maar werd niet gehandhaafd). Vanaf 1 januari 2025 gaat de belastingdienst weer handhaven. Terugvorderen over oudere jaren (2024 en ouder) zal niet gaan gebeuren, in de toekomst kan er wel teruggevorderd worden (maar niet verder terug dan 1 januari 2025).
Heeft u zelfstandigen voor u werken waarvan u zich afvraagt of dat nog wel kan? Of het niet eigenlijk werknemers zijn? Kijkt u kritisch naar de overeenkomsten. Neem contact op als u twijfelt.

Reageren is niet mogelijk