‘Negatieve spaarrente onvermijdelijk’

Het stallen van kasgeld bij de Europese Centrale Bank kost Nederlandse banken ruim een half miljard euro per jaar. Negatieve spaarrente is daarom dichtbij volgens analisten, meldt het FD.

Nederlandse banken betalen 0,4% rente over € 138 miljard aan overtollige liquiditeiten, aldus Rabo-analist Elwin de Groot. Dus reken maar uit.’ De € 550 miljoen die Nederlandse banken betalen, maken 8% uit van de € 7,2 miljard die de ECB de banken in de eurozone jaarlijks in rekening brengt. De depositorente zal verder dalen naar -0,7% in de zomer van 2020. De kosten komen op het bordje van de klant, verwacht Alistair Ryan van Bank of America Merrill Lynch. Hij schetst een ‘golf van negatieve spaarrentes’. ‘De kosten doorberekenen is risicovol en politiek impopulair. Maar wat moet, dat moet. Het komt eraan. Het is aan de ECB om aan consumenten uit te leggen dat dit precies is wat de bedoeling is van negatieve rentes.

Reserves omzetten in contanten

ING zei eerder al niet uit te sluiten dat de spaarrente (nu al slechts een paar honderdsten van een procent) wordt verlaagd tot onder nul. De Volksbank zegt in gesprek te willen met klanten over de negatieve rente. De ECB suggereerde onlangs dat meer geld uitlenen of effecten aankopen een manier is om overtollig kasgeld te reduceren. Volgens de krant lost dat niets op, omdat de liquiditeit bij een andere bank belandt. Banken zetten al wel hun reserves om in contanten, al schat Merrill Lynch de kosten daarvan (opslag en verzekering) op 0,5% à 1,0%. In Zwitserland zijn banken vermoedelijk al bezig om papiergeld op te slaan: inmiddels is 90% van de bankbiljetten van 100 Zwitserse frank uit circulatie verdwenen.

Bron: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/09/09/negatieve-spaarrente-onvermijdelijk/

Reageren is niet mogelijk