KvK: onjuistheden in Handelsregister melden

De Kamer van Koophandel roept gebruikers van het Handelsregister op om eventuele onjuistheden in het Handelsregister aan haar door te geven. Jaarlijks krijgt de KvK circa 10.000 meldingen. De helft leidt tot verbeteringen in het register.

Binnen 48 uur neemt de KvK een melding in behandeling. Afhankelijk van de complexiteit van de melding wordt het probleem binnen enkele dagen tot enkele maanden opgelost.

Verder gaat de KvK permanente data-analyses op risico-adressen uitvoeren. Het kan onder meer gaan om adressen waar de vestiging van een onderneming onwaarschijnlijk is en adressen waar veel en a-typische mutaties voorkomen.

In het Handelsregister zitten 2,8 miljoen dossiers van bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere instellingen. Je kunt erin zien of een bedrijf bestaat, wie er mag tekenen en wie er aansprakelijk is voor dat bedrijf. Van ieder bedrijf kun je heel veel gegevens vinden (er staan dus tientallen miljoenen gegevens in het Handelsregister), waaronder een bezoekadres. Je kunt zo dus altijd iemand aanspreken op de daden van een bedrijf. Dat zorgt voor rechtszekerheid.

Ieder jaar zijn er zo’n 1,8 miljoen mutaties in het Handelsregister en ruim 250.000 nieuwe inschrijvingen. Deze mutaties worden binnen 36 uur op de juiste wijze (99,8%) verwerkt. Voor een deel gaat dat automatisch omdat het Handelsregister direct is aangesloten op bijvoorbeeld de BRP (Basisregistratie Personen) en de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Er staan dus tientallen miljoenen gegevens in het Handelsregister.

Wat doet de KvK verder met de resultaten van haar controles?

  • De KvK geeft signalen door aan de Belastingdienst van schijnzelfstandigheid en katvangers en andere zaken die niet goed lijken te zijn.
  • De KvK schrapt inactieve ondernemingen. In 2016 zijn bijvoorbeeld mede op aangeven van de Belastingdienst ruim 24.000 inactieve ondernemingen uitgeschreven uit het Handelsregister.
  • Ook ontbindt de Kamer van Koophandel jaarlijks ca 4.000 inactieve rechtspersonen die niet meer aan hun administratieve verplichtingen voldoen. Denk aan rechtspersonen die geen jaarstukken deponeren, geen aangifte vennootschapsbelasting doen bij de Belastingdienst en/of niet meer bereikbaar zijn.

Bron: https://accountantweek.nl/artikel/kvk-onjuistheden-in-handelsregister-melden?utm_source=accountantweek&utm_campaign=nb-27-9-2017&utm_medium=email&utm_content=kvk-onjuistheden-in-handelsregister-melden&u=a1245dd28bae1f71e1ab9e795d8c0647

Reageren is niet mogelijk