Kabinet wil aftrekbaarheid contante giften afschaffen

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën wil de fiscale aftrekbaarheid van contante giften vanaf 1 januari 2021 afschaffen. Daarvoor is nog wel een wetswijziging nodig. De maatregel is één van 16 verbetervoorstellen voor de giftenaftrek en de ANBI-regeling waar het kabinet mee komt, nadat in eerdere evaluaties werd gesteld dat verbetering van zowel de giftenaftrek als ANBI-regeling nodig en wenselijk is.

Snel schrijft aan de Tweede Kamer dat het kabinet hecht aan het continueren van de giftenaftrek en de ANBI-regeling en daarom in het regeerakkoord heeft vastgelegd dat de Geefwet blijft. Wel constateert de staatssecretaris dat de giftenaftrek voor de burger complex en foutgevoelig is. Dit kan een negatief effect hebben op de bereidheid om te geven. Het kabinet zet daarom met de voorgenomen aanpassingen van de regelingen in op verbetering van de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid.

Aftrekbaarheid contante giften

Contante giften zijn uitsluitend aftrekbaar wanneer de belastingplichtige deze gift aannemelijk kan maken, bijvoorbeeld met een kwitantie. Zo kan worden nagegaan of de gift ook daadwerkelijk gedaan is. In de praktijk worden dergelijke kwitanties alleen bij grote bedragen en op verzoek verstrekt, schrijft Snel. ‘Juist met afgegeven kwitanties voor contante giften heeft de Belastingdienst in de laatste jaren een aantal omvangrijke fraudezaken gedetecteerd en aangepakt. Contante giften komen steeds minder voor. Mensen pinnen steeds vaker, of maken geld elektronisch over. Dit is een veilig en betrouwbaar alternatief voor contant geld en de gift is eenvoudig aannemelijk te maken met bijvoorbeeld een bankafschrift. Tegen die achtergrond wordt voorgesteld om contante giften niet langer aftrekbaar te laten zijn in de fiscaliteit.’

Sector geen bezwaren

De sector ziet geen overwegende bezwaren tegen deze aanpassing, meldt de staatssecretaris. ‘Contante giften zijn weliswaar een belangrijke inkomstenbron, maar bestaan voornamelijk uit collectes, bijvoorbeeld aan huis of op straat. Mensen die op deze manier bijdragen aan goede doelen, doen dit niet met het oog op gebruikmaking van de giftenaftrek. Zij krijgen hiervoor ook geen kwitantie. Afschaffing van de aftrekbaarheid van contante giften is daarom niet of nauwelijks van invloed op de geefbereidheid terwijl de effecten op de uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en administratieve lasten positief zijn. Voor afschaffing is wetswijziging nodig.’

Andere verbetervoorstellen

Een werkgroep van ambtenaren van het ministerie van Financiën en vertegenwoordigers van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) heeft de afgelopen tijd aan de verbetervoorstellen gewerkt.  Behalve de afschaffing van de aftrekbaarheid van contante giften gaat het ook om invoering van het zogenoemde slimme invulscherm voor de giftenaftrek bij de aangifte Inkomstenbelasting. Andere concrete verbetervoorstellen betreffen onder meer een versoepeling van de liquidatiebepaling en verduidelijkingen van het bestedingscriterium (anti-oppoteis).

Ook worden voorstellen gedaan waarmee uitvoering wordt gegeven aan door de Kamer aangenomen moties. Zo zal conform het verzoek daartoe in motie nr. 95 van de leden Lodders en Omtzigt de automatische toekenning van de ANBI-status worden beperkt tot publiekrechtelijke lichamen (zijnde de Staat, de provincies, de gemeenten, de waterschappen) in een lidstaat van de Europese Unie of in een staat die partij is bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte. Motie nr. 96 van de leden Van Weyenberg en Omtzigt ziet op het belang van goed functionerende ANBI’s. Voor de uitvoering van deze motie zal de Belastingdienst stappen zetten gericht op het verbeteren van de communicatie/dienstverlening voor met name de kleinere (aspirant) ANBI’s die veelal werken met vrijwilligers. In motie nr. 92 van de leden Omtzigt en Lodders wordt gevraagd met een voorstel te komen voor ANBI’s die zich niet aan de Grondwet houden. Ter uitvoering van deze motie zegt de staatssecretaris aanpassing van de integriteitseis in lijn met de verbeteringen in de VOG-systematiek te overwegen. Ter uitvoering van motie nr. 93 van de leden Omtzigt en Lodders over de publicatieplicht van ANBI’s zijn standaardformats opgesteld. Voor transparantie over donaties werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid al aan het Wetsvoorstel inzake transparantie maatschappelijke organisaties.

Bron: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/03/29/staatssecretaris-wil-aftrekbaarheid-contante-giften-afschaffen/

Reageren is niet mogelijk