4 tips over de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR)

De Belastingdienst geeft vier tips om erachter te komen of de vernieuwde KOR voor jouw cliënten interessant is

Steeds meer mensen starten een eigen onderneming. Het eerste half jaar van 2019 registreerde de Kamer van Koophandel ruim 118.000 nieuwe ondernemingen, een stijging van 11 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ook voor startende ondernemers is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk interessant. Deze regeling geeft ondernemers en organisaties met een jaaromzet tot en met 20.000 euro, waaronder starters, recht op vrijstelling van de BTW.

De Belastingdienst geeft de volgende tips om dit te toetsen:

1. Check of je gebruik kunt maken van de regeling
Met dit hulpmiddel van de Belastingdienst gaat een ondernemer eenvoudig na of hij/zij in aanmerking komt voor de vernieuwde kleineondernemersregeling.

2. Zet alle financiële voor- en nadelen op een rij
Maak een inschatting of je klant de komende jaren BTW moet betalen. Als hij/zij jaarlijks BTW terugkrijgt, lijkt deelname aan de KOR in eerste instantie financieel nadelig. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met besparingen, zoals de tijd en/of kosten voor het doen van de BTW -aangifte.

3. Bekijk welke invloed deelname aan de KOR heeft op klanten 
Particuliere klanten kunnen vaak geen BTW aftrekken. De berekende BTW op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als je klant vooral particuliere klanten heeft, kan dat reden zijn om deel te nemen aan de KOR, omdat er dan geen BTW in rekening gebracht hoeft te worden.

4. Schat de financiële situatie over drie jaar in
Als de startende ondernemer kiest voor de vernieuwde KOR doet hij mee voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent dat hij drie jaar geen BTW meer in rekening brengt, maar ook geen BTW mag aftrekken van zakelijke kosten en investeringen. Als de ondernemer van plan is de komende tijd zakelijke investeringen te doen, kan dat reden zijn om vooralsnog niet deel te nemen aan de KOR.

De nieuwe KOR vervangt de huidige KOR die ondernemers recht gaf op een korting op de BTW. Om per 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe KOR dienen ondernemers dit vóór 20 november kenbaar te maken. Dat doen zij door het aanmeldformulier te printen en op te sturen naar de Belastingdienst.

Ga voor meer informatie over de KOR naar www.belastingdienst.nl/kor of stel je vragen tijdens de KvK Startersdag op 2 november.

Bron: https://accountantweek.nl/artikel/4-tips-over-de-vernieuwde-kleineondernemersregeling-kor?utm_source=accountantweek&utm_campaign=nb-26-9-2019&utm_medium=email&utm_content=4-tips-over-de-vernieuwde-kleineondernemersregeling-kor

Reageren is niet mogelijk