Kabinet wil vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet bekijkt de mogelijkheid om starters die een huis kopen vrij te stellen van overdrachtsbelasting. Dat melden bronnen in Den Haag aan RTL Nieuws. Nu bedraagt de overdrachtsbelasting nog twee procent van de koopsom.

Beleggers die nu veel woningen voor de neus van starters wegkapen, zouden juist een hogere overdrachtsbelasting moeten gaan betalen.

Fiscale maatregelen

De coalitie wil de hoogste prioriteit gaan geven aan het oplossen van problemen van starters op de woningmarkt en zou daarbij vooral fiscale maatregelen willen nemen. De verschillende opties worden de komende weken verder uitgewerkt.

Aflossingsvrij

Een andere mogelijkheid die in beeld zou kunnen komen is dat starters niet direct aflossing hoeven te betalen over hun volledige hypotheek, waardoor een deel van de hypotheek dus aflossingsvrij wordt. Wel zouden dan de hypotheekregels op de schop moeten om ervoor te zorgen dat starters ook meer mogen lenen.

Belastingdienst

Een voorwaarde die het kabinet aan eventuele nieuwe maatregelen stelt, is dat ze uitvoerbaar moeten zijn door de Belastingdienst, die toch al onder druk staat. Er moet dan hulp komen van het Kadaster en het notariaat, om het gemakkelijk te maken om vast te stellen of iemand een starter is of een belegger.

Bron: https://www.accountancyvanmorgen.nl/2019/08/30/kabinet-wil-vrijstelling-overdrachtsbelasting-voor-starters/

 

Reageren is niet mogelijk